donderdag 31 maart 2011

‘Elke dag een stukje geschiedenis’ Freyee Film en Video verder in Krommenie

KROMMENIE - Freyee Film en Video was ruim anderhalf jaar gevestigd in Wormerveer, toen Yuri Freyee de huur van de studio opzegde. “Mijn vrouw werd ziek en ik wilde mij volledig op haar en mijn kinderen richten.” Vijf maanden geleden overleed zijn vrouw. “Langzamerhand probeer ik de draad weer een beetje op te pakken en inmiddels heb ik ook de werkzaamheden voor Freyee Film en Video opgepakt.” Yuri zet zijn werkzaamheden voor Freyee Film en Video aan huis in Krommenie voort.


“Toen mijn vrouw ziek werd, heb ik alle werkzaamheden stopgezet, de huur van mijn studio in Wormerveer opgezegd en ben ik me volledig op mijn gezin gaan richten”, begint Yuri zijn verhaal. “Ik ben daardoor weinig tot helemaal niet bereikbaar geweest. Ik probeer nu weer de draad op te pakken, aan huis, en eerst alleen op afspraak.”

Markt
Zestien jaar geleden begon Yuri zijn loopbaan bij een filmbedrijf in Amsterdam. “Helemaal onderaan, gewoon op de werkvloer. Ik ben een tijd ‘grader’ geweest; ik moest ervoor zorgen dat de kleuren klopten. Dit werd uiteindelijk saai en toen besefte ik dat er een hele markt bleef liggen ,namelijk die van de 8mm.Toen ben ik mijn eigen bedrijf gaan starten, Freyee Film en Video. Ik zet 8 en 16 mm film over op bijvoorbeeld dvd of harde schijf.”

Geschiedenis
Yuri heeft een bijzonder beroep. “Ik kom dagelijks in de Efteling en vier dagelijks Sinterklaas”, lacht hij. “Dat zijn filmpjes die veel mensen gemaakt hebben en die ik overzet.” Maar hij ziet ook dagelijks de geschiedenis voorbij komen. “Ik ben net klaar met beelden uit de jaren 36 tot 57. Het Amsterdamse straatbeeld in en na de tweede wereldoorlog, met gebouwen die in puin liggen. Dit zijn heel bijzondere en unieke beelden.”


Bewegend beeld
Dagelijks mensen blij maken, dat is wat Yuri zo aanspreekt in het vak. “Ik zorg ervoor dat ze beelden van dierbaren of uit bijvoorbeeld hun eigen jeugd weer kunnen zien. Een stukje eigen historie. Ik wist altijd al dat het belangrijk was om bewegende beelden van je dierbaren te hebben, maar nu mijn vrouw overleden is, begrijp ik het allemaal nog meerߪ”
“Ik kan mensen die nog veel videobanden hebben met dierbare herinneringen ook aanraden, deze zo snel mogelijk om te laten zetten. Videobanden gaan verkleven en worden met het jaar slechter. Om de kwaliteit te behouden, is het dus beter nu al deze beelden om te zetten.” Naast het omzetten van beelden, repareert Yuri ook banden.
Freyee Film en Video is gevestigd aan de Waterjuffer 29 te Krommenie, tel. 075-6402547 of 06-42473744. Kijk voor meer informatie op www.freyee.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten